PITESTI ORASUL SIMFONIEI LALELELOR

Bun venit in Argesul milenar, acolo unde s-a zamislit cea mai frumoasa legenda a constructiei fara de moarte – cea a Mesterului Manole, unde s-a format poporul roman si unde s-a intemeiat statul feudal Tara Romaneasca, unde si-au avut resedinta cei mai vestiti domnitori valahi si de unde au pornit oameni de seama ai istoriei si culturii neamului romanesc.

Traseul Pitești – Curtea de Argeș – Corbeni – Barajul Vidraru – Bâlea Lac (123 km, 1h 45 min)

Simbol al Judetului Argeș este Biserica Episcopală, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, consacrată documentar sub denumirea de “Mănăstirea Curtea de Arges”.Pe DN 7C, la poalele Muntilor Făgărașului, pe Muntele Cetățuia, la o altitudine de 850 m se află “Cetatea Poienari”, înălțață in sec XIV de către Vlad Țepeș, ca loc de refugiu.După Cetatea Poienari, incep serpentinele care ne conduc spre creasta muntilor, drum cunoscut sub numele de “Transfăgărășan”, cel mai înalt drum de munte din România, ajungând la o altitudine de 42 m.
Tranfăgărășanul trece pe lânga marele “Baraj Vidraru”, inaugurat în 1966,având o înălțime de 166,6 m și o lățime de 305 m.Pe apele “Lacului Vidraru”,cu o suprafață de 1000 ha, se practică sporturi nautice și plimbări de agrement cu ambarcațiuni ușoare.După trecerea tunelului, ajungem la “Lacul Bâlea”, situat la o altitudine de 2030 m, de unde pornesc numeroase trasee turistice montane.

Traseul Pitești – Ștefănești – Topoloveni – Leordeni(28 km 25 min)

Imediat după podul peste Râul Doamnei, în localitatea Valea Mare – Podgoria, se află “Casa Memorială Liviu Rebreanu”, o construcție în stil tradițional muscelean, așezată la poalele unor dealuri împădurite cu stejari.Într-o localitate componentă a orașului Ștefănești, la Golești,se află Complexul Muzeal Național Golești, al treilea ca mărime si importanță din țară. “Conacul Goleștilor”, construit de Stroe Leurdeanul in 1640,este singura construcție laică fortificată din țară.Al doilea muzeu din cadrul complexului este “Muzeul Viticulturii si Pomiculturii”, Golești. Se extinde pe o suprafață de 12 ha si are în componența sa peste 30 de gospodării țărănești.

Traseul Pitești – Mioveni – Câmpulung (53 km, 54 min)

Orașul Mioveni, situat la 14 km de Pitești, construit cu mai puțin de 30 de ani în urmă, este cunoscut pentru fabrica de automobile “Dacia”.

Traseul Pitești – Domnești – Nucșoara (70 km, 1h 10 min)

Traseul care urmează firul Râului Doamnei până la poalele Munților Făgărașului, străbate o zonă presărată cu peisaje inedite și comori de arhitectură și artă populară românească.În localitatea Corbi, satul Jgeaburi, se află “Mănăstirea Corbii de Piatră”, construită in anul 1380. Biserica mănăstirii a fost săpată în stânca de gresie, la ieșire fiind amplasată trapezăria, spațiu amenajat ca un fel de tribunal în aer liber.După Corbi, în Localitatea Nucșoara, se află o tabără de recreere și agrement pentru tinerii din toată țara.